Župa

Izmjena crijepa na župnoj crkvi

Zbog nekvalitetnog crijepa na krovištu crkve Gospe od Zdravlja, a i zbog približavanja zimskih uvjeta, kao građevinski prioritet postavili smo promjenu crijepa i učvršćivanje sa izolacijom krovišta.

Od pristiglih ponuda sa pozivnog natječaja izabrali smo najjeftiniju varijantu te otpočeli radove i nadamo se završiti do dolaska zimskih vremenskih nepogoda. Krovna konstrukcija je dodatno ojačana postavljanjem daske i paropropusne folije u horizontalnom i nagibnom dijelu tako da će u unutrašnjosti biti toplije a kad se postavi i silikatna fasada sa desetcentimetarskim stiroporom još ugodnija.

Uz sudjelovanje župljana, koji su se rado odazvali, te nesebičnom pomoći i potporom Nadbiskupije Splitsko-Makarske i uz nemalu pomoć prijatelja i dobročinitelja, financijska konstrukcija bit će zatvorena na radost žitelja ovog malenog mjesta.

Ovi građevinski zahvati kao i restauriranje kipa Gospe od Zdravlja, nadamo se, bit će završeni do Njenog Blagdana 21. studenog.

don Ivan Vrdoljak – župnik

 

 

Elektronska zvona na župnoj crkvi

Preslica crkve Gospe od Zdravlja

Zbog derutnosti preslice na crkvi Gospe od Zdravlja, a i zbog narušavanja stabiliteta prigodom svakog uključenja mehaničkih zvona, prisiljeni smo tražiti nova alternativna rješenja, da zvona zvone a i da “preslica” sačuva svoj tradicionalni izgled. U tu svrhu konzultirali smo nekoliko varijanti i izabrali jednu koja nam se činila funkcionalna i bez većih građevinskih zahvata.

Naša “preslica” je izgledom lijepa ali je građevinski nestabilna, što smo pri izboru imali na pameti, vodeći računa da se izgled ne naruši. Zbog toga smo odlučili utihnuti mehanička zvona, a umjesto njih postaviti elektronska sa manje vibracija i sa većim odabirom zvona i zvonjave. Uz to dobili smo i otkucaje sata tako da bar po danu možemo imati vremensku orijentaciju.

Uz domaće majstore koji su izvršili pripremne radove ( provođenje elektroinstalacije i postavljanje zvučnika) firma “Elektroakustika” je montirala uređaj “BELLTON” koji preko razglasa šalje zvuk i otkucaj sata. Napominjem da ovo nije trajno već privremeno – nužno riješenje do okončanja započetog projekta izgradnje zvonika uz crkvu Gospe od Zdravlja u Brelima Gornjim.

don Ivan Vrdoljak – župnik

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s