Društvo Brolanenses

Znak Društva Brolanenses

Osnovni podaci

  • Osnovano 1994. godine
  • Broji stotinjak članova
  • Područje djelovanja: Općina Brela
  • Upisano u registar udruga Splitsko- dalmatinske županije, Ispostave Ureda za opću upravu u Makarskoj.

Ciljevi i zadaci

Poticanje, usmjeravanje i istraživanje, te promicanje svijesti i ideja kod članstva i mještana o očuvanju, oplemenjivanju, njegovanju i prezentiranju kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa, breljanskih starina i prirode, kao i njihovo otimanje od zaborava, nestajanja i uništavanja kao svoj dug u odnosu na pretke i obvezu prema potomcima.

Aktivnosti

Istraživanje, prikupljanje i očuvanje spomeničke baštine, uz povremenu prezentaciju javnosti, s dostojanstvom kojim je služila i obilježila svoje vrijeme u službi naših predaka i njeno vraćanje životu, nama, onima koji dolaze iza nas, koji nas posjećuju ili ovuda prolaze. Prikupljeno spomeničko blago ogledalo je nas samih i našeg identiteta.

Uz pomoć brojnih dobrotvora i veoma uspješne suradnje s Javnom ustanovom Park prirode Biokovo, otvaranje stalnog izložbenog postava Biokova, začetak je utemeljenja ZBIRKE BRELJANSKE BAŠTINE.

Povremeno, ovisno o mogućnostima, Društvo izdaje glasnik Vrela Brela. Dosad su izdana četiri broja.

Izložbe, predavanja, izlasci u prirodu, pomoć i podrška istraživačima, suradnja s brojnim subjektima – sadržajne su aktivnosti u dinamičnom razvoju, potvrđivanju i stasanju Društva Brolanenses.

* Naziv Brolanenses prvi je povijesni spomen Breljana na latinskom jeziku u povelji hrvatskog velikana Jurja Šubića iz 1315. godine.

Predsjednik društva Brolanenses od 28. svibnja 2011. je Alen Bartulović. Potpredsjednici Društva su Filip Škrabić, prof. i Jozo Bekavac, oecc. Tajnik Društva je ing. Ivan Tomaš, a ostali članovi Predsjedništva su: Florijan Filipović, Vjekoslav Škrabić, Damjan Šošić, Dražen Medić, prof.  i Stipe Zubanović, prof.

Nadzorni odbor čine predsjednik Ivo Tomaš te članovi Milivoj Škrabić i Marin Tomaš Željkin.

Vodstvo Zbirke breljanske baštine koja je u nastanku čine: voditelj ing. Ivan Tomaš, koordinator mr. Milan Ivanac, tehnički voditelj Marino Škrabić i restaurator Milivoj Škrabić.

Kontakt podaci:

Društvo Brolanenses

Brela Gornja, Cesta Domovinskog rata 56, 21 255 Zadvarje

Tel: 021/729-163
Web: www.brolanenses.hr
E-mail: breljani@brolanenses.hr

Žiro račun Društva broj: 2360000-1101556483 kod Zagrebačke banke u Makarskoj

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s